Kodėl norisi saldumynų

Paskaičiuota, kad žmogus per metus vidutiniškai suvalgo 36 kg cukraus: 6 kg suvalgomi šaukšteliu tiesiai iš cukrinės, o likusius 30 kg nepastebimai gauna kartu su gėrimais ir saldumynais, kepiniais ir konservais, saldžiomis sriubomis ir padažais, pusgaminiais ir sausais pusryčiais. Per dieną tai sudarytų 33 kubelius cukraus arba tiek, kiek jo būtų galima gauti iš vieno cukrinio runkelio. Anksčiau cukrus buvo prabangos dalykas - egzotiškas ir brangus. Šiandien jis priskiriamas prie pagrindinių maisto produktų. Žiemą daugiau suvalgome cukrainių, pyragaičių, šokolado ar kakavos produktų. Saldumynai tiesiog vilioja... Kodėl?



Kai suvalgome ką nors saldaus, kasa pagamina daugiau hormono insulino, kuris padeda aminorūgščiai triptofanui iš kraujo patekti į smegenų ląsteles. Smegenyse ši medžiaga verčiama serotoninu - hormonu, kuris kelia nuolaiką. Žiemą dėl menko saulės spindulių kiekio serotonino pasigamina mažiau. Tai paaiškina, kodėl tamsiuoju metų laiku ar esant prislėgtai nuotaikai mes taip mielai smaguriaujame ir kodėl angliavandeniais skurdžios dietos sukelia depresiją.